פריט ידע מיפוי שחקנים (Actors Mapping)

פריט ידע מיפוי שחקנים (Actors Mapping)

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מהו הכלי?

מפת שחקנים היא תיאור ויזואלי של ארגוני מפתח ופרטים במערכת, או של ארגונים ופרטים מחוצה לה המושפעים ישירות ממנה או משפיעים עליה בפעולותיהם. יש מתודולוגיות שונות למיפוי שחקנים, וכל אחת מתמקדת בהיבטים מסוימים בהתאם לסוגיה. בסקירה זו נביא אחת מהן לשם ההמחשה.

מתי נשתמש בכלי?

בכלי זה נשתמש לשם הבנה מעמיקה יותר של בעיה מורכבת. הכלי מאפשר לזהות את השחקנים ובעלי העניין בשדה ונקודות המבט השונות שלהם, וכן את יחסי הגומלין ביניהם – הקשרים, התקשורת, האינטרסים, זרימת המידע ויחסי הכוח.

איך משתמשים בכלי?

במרכז הדף נכתוב את הסוגיה שעל הפרק, וסביבה קטגוריות מרכזיות של שחקנים, למשל שחקנים ממשלתיים, שחקנים עסקיים, מקורות מימון וכן הלאה. לאחר מכן נפרט בכל קטגוריה את השחקנים הרלוונטיים ונתחיל לחבר ביניהם. יש כמה דרכים למפות את השחקנים. לדוגמה, אפשר לסווג את השחקנים לפי יכולת ההשפעה שלהם על עולם הבעיה (רבה / מועטה) ולפי רמת העניין שלהם בתחום (גבוהה / נמוכה) – כך אפשר לגלות שחקנים שפוטנציאל ההשפעה שלהם גבוה אך הם אינם מתעניינים מספיק בתחום, והם בעצם שחקנים רדומים. בדוגמה הזו המיפוי אינו מתייחס למערכת היחסים בין השחקנים עצמם, אלא רק לשרטוט הגורמים הרלוונטיים לבעיה החברתית הנתונה.

טיפ לדרך וקישורים לקריאה נוספת

השתדלו שלא להישאר ב"כותרות הגדולות" של השחקנים אלא לפרט ככל האפשר את הגורמים הרלוונטיים. למשל, במקום "ממשלה" נציין באיזה משרד ממשלתי מדובר – אולי "משרד הרווחה" או "משרד הבריאות"; במקום "בית ספר" נציין "מורים", "מנהלים", "תלמידים" וכן הלאה. לכל שחקן יש מערכת שיקולים ודפוסי התנהגות ייחודים, והמיפוי צריך לייצג את הפרספקטיבות המגוונות של כלל השחקנים. יש כלים למיפוי שחקנים שכוללים שלב נוסף של ניתוח אופי הקשרים בין השחקנים – אמון, שיתוף פעולה או תחרות, וגם את העמדה שלהם בנוגע למהלך השינוי. מידע זה מאפשר התבוננות על רובד נוסף במערכת, יחסי הגומלין, שיש לו חשיבות רבה בתהליך המיפוי.