פריט ידע מודל הקרחון

פריט ידע מודל הקרחון

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מהו הכלי?

דימוי הקרחון משמש במודל זה כדי להמחיש את השכבות השונות המרכיבות את המערכת, ולתאר עד כמה הן גלויות או סמויות. מעל המים אפשר להבחין בקצהו העליון של הקרחון, אולם רובו מצוי מתחת למים. בהקשר של העולם החברתי, המשמעות היא כי נוכל להבחין בכמה אירועים בעייתיים הגלויים לעין, אך אלה יהיו לרוב רק תסמינים של בעיות גדולות יותר המצויות מתחת לפני השטח. שם נמצאים גם המודלים המנטליים (תפיסות, ערכים ואמונות), מבנים בסיסיים המחזקים אותם ודפוסים ומגמות שמקובעות לאורך זמן.

מתי נשתמש בכלי?

השימוש במודל הקרחון ייעשה לאחר שהתבהרה ההגדרה הראשונית של הבעיה, ובאמצעותו נוכל לאפיין את המערכת ולהגיע להגדרה מדויקת יותר של הבעיה הספציפית. המודל מסייע למפות את החלקים השונים של המערכת, כלומר הקרחון, ובכך להבין לעומק את התופעות הגלויות והסמויות ואת מהותו של האתגר החברתי.

איך משתמשים בכלי?

נצייר קרחון שחלק קטן ממנו גלוי מעל פני המים ורובו נמצא מתחת לפני המים.

החלק הגלוי מייצג את האירועים: כדי לזהות את האירועים נשאל מהי התופעה הבלתי רצויה שאנו רואים בשטח, או מהם הסימפטומים של הבעיה המורכבת - מהם המספרים, העובדות או נתונים שאנו מזהים במציאות.

מתחת לפני המים נמצאים שלושת המרכיבים הנוספים:

דפוסים ומגמות – שכבה סמויה אך קרובה לפני המים. כדי לזהותם נשאל מהן המגמות המשפיעות על הבעיה? האם התופעה מתחזקת או נחלשת לאורך השנים? מה המגמות בעולם? האם יש דפוס מסוים המעודד את הבעיה?

המבנים הנמצאים בבסיס הבעיה – שכבה גלויה עוד פחות ועמוקה יותר. כדי לזהותם נשאל איזה מבנים(חברתיים, כלכליים, פוליטיים) מזינים את הבעיה? מה מערכות היחסים ביניהם? כיצד הם מחזקים ומקבעים את הבעיה? בחלק זה של הניתוח נכלול מאפיינים רחבים יותר שמעצבים את התשתית להיווצרות הבעיה המורכבת, כגון השיטה הכלכלית (קפיטליזם/סוציאליזם), יחסי כוחות מובנים בתוך המערכת (יחסי דת-מדינה) ועוד.

מודלים מנטליים – השכבה העמוקה ביותר. כדי לזהותם נשאל אילו מנהגים, אמונות, ערכים, עמדות ותפיסות יש לפרטים במערכת והם שמזינים את המבנים והדפוסים? מה הנרטיב הרווח בנוגע לבעיה החברתית? בחלק זה

נכלול גם אמונות עומק, למשל על זכויות ומעמדות (חברה פטריארכלית לדוגמה), תפיסות מוסריות של טוב/רע או

מותר/אסור (על בסיס אידיאולוגיה, דת או מסורת) וכדומה.

טיפ לדרך וקישורים לקריאה נוספת

זהו מודל בסיסי בניתוח מערכתי והוא מאפשר להגדיל מאוד את ההבנה שלנו לגבי המערכת שאנחנו למדים.

את הניתוח יש לעשות באופן הדרגתי מלמעלה למטה: לפרט קודם את האירועים שמשקפים את התופעה, ברמה הגלויה, ולצלול מטה שלב אחד בכל פעם. חשוב מאוד להימנע מלהתחיל בניתוח המודלים המנטליים.

קריאה נוספת מומלצת

A systems thinking model: the iceberg @ecochallenge.org

Iceberg Diagram: A Systems Thinking Tool @mynasadata.larc.nasa.gov

ב-2017 השתמשה יוזמת 5פי2 במתודולוגיית מודל הקרחון כבסיס לתהליך תכנון אסטרטגי, שערכה קבוצת העבודה שעסקה בנושא חטיבות הביניים. הדו"ח המסכם הציג את ממצאי הניתוח והמלצות שגובשו בעקבותיו. לעיון בדו"ח - ראו כאן