מהו הכלי?
בסקירה זו שייכנו את מודל הפירמידה ההפוכה לפרק העוסק בהשפעה על המערכת, אך אפשר להשתמש בו גם לאפיון המערכת. זהו מודל קונספטואלי המשמש כ"משקפיים" להתבוננות במערכת ולהבנה טובה יותר של מרכיביה.
מודל הפירמידה ההפוכה מתאר שישה מוקדי השפעה המשמרים את הבעיה ולכן הם חלק חיוני מהמיפוי לשם הובלת שינוי מערכתי בבעיות חברתיות מורכבות: מדיניות, פרקטיקות נהוגות, זרימת משאבים, יחסי כוח, מערכות יחסים וקשרים ומודלים מנטליים. בדומה למודל הקרחון, גם מודל זה מבחין בין מה שגלוי ונראה מעל לפני השטח לבין מה שסמוי. כל אחד מששת המוקדים משויך לאחת משלוש הרמות הנפרדות של הפירמידה: הרמה הגלויה, הרמה הגלויה למחצה והרמה הסמויה.
מתי נשתמש בכלי?
המודל מאפשר למפות סוגים שונים של אתגרים בכל רמה של המערכת. בפועל, מרבית השחקנים בזירה החברתית-ציבורית מכוונים בדרך כלל אל הרמה הראשונה והגלויה בפירמידה ההפוכה: הם מבקשים להשפיע על בעיה חברתית באמצעות עדכון מדיניות ממשלתית, עידוד פרקטיקות פעולה טובות יותר והכוונת משאבי אנוש ומשאבים כספיים לטובת מטרותיהם. התמקדות ברמות הסמויות מאפשרת להבין טוב יותר את השינוי המערכתי המיוחל, שכן ללא השפעה על שתי הרמות האחרות )הגלויה למחצה והסמויה( לא נצליח לשנות את התפיסות והמבנים החברתיים שמזינים ומשמרים את הבעיה. כלי זה מאפשר להתמקד גם בסוגי ההתערבות שניתן לתת להם מענה לאור החסמים שיעלו מניתוח שלוש הרמות
איך משתמשים בכלי?
משרטטים פירמידה הפוכה בת שלוש רמות. הרמה הגלויה, העליונה, כוללת מדיניות, פרקטיקות נהוגות וזרימת משאבים. ברמה השנייה, הגלויה למחצה, נכללים מערכות יחסים וקשרים וכן יחסי הכוח הקיימים. פה נרצה למפות את ההקשרים השונים בתוך המערכת (כדאי להיעזר בכלים שמופיעים בקטגוריות "אפיון המערכת" ו"צלילת עומק" כדי להבין לעומק את מערכות היחסים ולולאות המשוב השונות). הרמה השלישית והאחרונה כוללת מודלים מנטליים – כלומר דפוסי החשיבה, האמונות והערכים שהם מנועים מהותיים של פעילות בכל מערכת, מפני שהם מעצבים את האופן שבו אנו מפרשים ומבינים אירועים. התערבות בחלק זה של המערכת היא לרוב המאתגרת ביותר, ויכולה לארוך זמן רב.
להלן דוגמה למיפוי שנעשה לפי מודל זה ביוזמת קולקטיב אימפקט 'ישוֹתַנו' לקידום חיים מלאי משמעות בזיקנה' בשיתופים.
טיפ לדרך וקישורים לקריאה נוספת
כאמור, המודל יכול לשמש הן למיפוי המערכת והן לבחירת ההתערבות.