מהו הכלי?
הכלי נועד לסייע לנו להבין גורמים שונים לבעיה, וכן את ההשלכות וההשפעות שלה. הדימוי של העץ מאפשר המשגה גרפית פשוטה וקלה להבנה של סיבות והשפעות שונות, ובעזרתו אפשר גם לבדוק אם מה שהגדרנו תחילה כבעיה הוא לא רק סימפטום של בעיה אחרת, עמוקה יותר.
מתי נשתמש בכלי?
נרצה להשתמש בכלי כדי לבדוק אם הבעיה שזיהינו היא אכן ה-בעיה, ולא סימפטום או תופעה בלתי רצויה שנגזרת מבעיה אחרת. הסידור הגרפי של סיבות שונות והשלכות שונות מאפשר לוודא עד כמה שניתן שזו אכן הבעיה ולא תופעת לוואי של בעיה שורשית יותר.
איך משתמשים בכלי?
העץ מאפשר לנו לחלק את הבעיה לשלוש רמות: השורשים מייצגים את הגורמים לבעיה, הגזע מייצג את הבעיה העיקרית שאותה מנסים להבין ולמפות, ואילו העלים והענפים מייצגים את ההשפעות וההשלכות של הבעיה, שהן בעיקרן תופעות בלתי רצויות.
נצייר עץ ונחלק אותו לשלושה אזורים. את הבעיה נכתוב באמצע. בחלק של השורשים ננסה לכתוב את כל הסיבות לבעיה. שימו לב שבשונה ממודל חמשת ה"למה", כאן כל סיבה היא שונה ונפרדת, ולא נגזרת של בעיה אחרת שנמצאת ברמה שמעליה. בשלב האחרון נמפה את ההשלכות וההשפעות של הבעיה ונמקם אותן בעלים ובענפים של העץ.
מגבלת הכלי
מודל עץ הבעיה מניח קשר ליניארי בין הגורמים לבעיה, ולכן אינו תמיד מתאים לניתוח בעיות מורכבות שבהן יש קשרים מסועפים ורב-כיווניים בין גורמים להשלכות. עם זאת, חזרה איטרטיבית על השימוש בכלי זה יכולה לסייע בהגדרה של הבעיה הנכונה שיש למפות.
טיפ לדרך וקישורים לקריאה נוספת
לעיתים נדרשת חזרה על המודל כמה פעמים, כי המיפוי הראשוני מסייע לנו להבין שאיננו מתמקדים בבעיה האמיתית אלא באחת מתופעות הלוואי שלה.