פריט ידע מיפוי לולאות משוב

פריט ידע מיפוי לולאות משוב

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מהו הכלי?

מיפוי לולאות משוב (Feedback loops) הוא מקרה פרטי של דיאגרמת סיבתיות (Causal Loop Diagram) שנועדה למפות את יחסי הגומלין בין מרכיבים שונים. זהו אמצעי להמשגה גרפית של יחסים בין שני מרכיבים או יותר במערכת תוך ציון הזיקות ויחסי התלות ביניהם. לולאת משוב היא שרשרת אירועים, מערכות יחסים או פעולות שמניעות תהליך מעגלי במערכת המחזק או מחליש מגמות ודינמיקות בה. המערכת המורכבת אומנם דינמית ומשתנה תדיר, אך אם מפרקים אותה לרמת המרכיבים אפשר לזהות קשרי סיבתיות: קשר ישר – אם מרכיב א גדל גם מרכיב ב גדל (לולאת משוב חיובית); או קשר הפוך – אם מרכיב א גדל מרכיב ב קטן (לולאת משוב שלילית). ההמשגה הגרפית מתארת את החיבור בין המרכיבים ואת טיב מערכת היחסים (האם לולאה חיובית או שלילית) כדי להמשיג את כיוון ההשפעה. הרחבה על לולאות משוב ניתן למצוא בחלק א'.

מתי נשתמש בכלי?

מיפוי לולאות המשוב מאפשר לנו להבין טוב יותר את יחסי הגומלין בין המרכיבים השונים במערכת. זהו למעשה שלב הכרחי כדי להבין אם מתקיים מעגל קסמים שמקבע ומחזק את התופעה, ובהמשך ניעזר בו לזיהוי נקודות המינוף לקידום השינוי המערכתי הרצוי.

איך משתמשים בכלי?

מציירים את המרכיבים השונים של המערכת ומפרטים את מערכות היחסים ביניהם ואת טיבן. חשוב לזכור שהמרכיבים אינם רק שחקנים או ארגונים, אלא גם תופעות חברתיות וצורות התנהגות. את הקשרים בין המרכיבים מציינים באמצעות חיצים, וכל מרכיב יכול להיות מקושר בחיצים לכמה מרכיבים. כאשר מערכת היחסים בין מרכיבים היא כזו שמחזקת את המגמה – נסמן פלוס ליד החץ, וכאשר מערכת היחסים מחלישה או מאזנת את התופעה נסמן מינוס. כך ייווצרו במסגרת המיפוי מספר מעגלי קסמים משני הסוגים: מעגל מחזק – reinforcing (כזה שמשעתק ומחזק את הסוגיה שממפים) ומעגל מאזן – balancing (היוצר פידבק של איזון והחלשת הבעיה).


בדוגמה לעיל אנו רואים לולאות מורכבות עם מרכיבים וזיקות מרובות המזינות את המערכת והבעיה הנבחנת. למשל, חץ עם סימן של פלוס סביב העיגול האדום מצביע על לולאת משוב חיובית – ככל שמחסום השפה גדל כך גדל גם הריחוק בין החברה היהודית והערבית בישראל.

טיפ לדרך וקישורים לקריאה נוספת

חשוב לזכור כי לולאת משוב חיובית מחזקת את התופעה (ככל שתופעה א' תתגבר כך תתגבר גם תופעה ב'), ואינה בהכרח "חיובית" במובן הערכי. לעומת זאת, לולאת משוב שלילית מייצרת יחס הפוך בין פעולה לתוצאה, ופעמים רבות מובילה לאיזון מחדש של המערכת. למרות שמן המבלבל, ללולאות משוב שליליות יש בדרך כלל השפעה מועילה כיוון שהן מנגנון לוויסות עצמי בתוך המערכת. בתוך מערכת מורכבת קיימות בדרך כלל לולאות חיוביות (שמחזקות את התופעה) וגם שליליות (שמייצרות איזון) – האתגר הוא להבין את מעגלי ההשפעה ולזהות היכן נוצר מעגל קסמים שמקבע את הבעיה למרות ניסיונות לפתור אותה.